Ingredients
- Un bon manat de fulles d’alfàbrega de cuinar (fulla gran)
- 2 alls
- 1 grapat de fruits secs
- Sal
- Llimona
- Oli
- Formatge en pols
Preparació
Si no us agrada l’all cru picant, podeu blanquejar els grans d’all: poseu els grans d’all en un pot amb aigua a temperatura ambient al foc. Quan bulli, canvieu l’aigua i un altre cop al foc. Així, tres vegades seguides i els alls ja no piquen, però aporten el mateix sabor que els alls crus.
Prepareu la salsa: piqueu les fulles d’alfàbrega i els alls. Com més bé les piqueu amb el ganivet, menys feina us quedarà per fer amb el morter. Ho aboqueu tot al morter, hi afegiu els fruits secs i la sal i ho aixafeu tot, fins que quedi com una pasta. Finalment hi afegiu un raig d’oli, generós, que vagi lligant la salsa. Quan us sembli que ja estar bé, hi posem el suc de mitja llimona i el formatge parmesà, com més sec millor.
Si us fa molta mandra fer servir el morter, teniu l’opció de fer-ho tot a la batedora. Si ho feu amb la batedors us aconsellem invertir l’ordre és a dir, comenceu picant els fruits secs amb l’oli i el suc de llimona, perquè li sigui més fàcil a la batedora. Si esteu bullint pasta, podeu posar també un parell de cullerades de l’aigua de cocció al pot per ajudar a triturar-ho millor. Un cop tingueu la pasta, hi afegiu les fulles d’alfàbrega, els alls i la sal, i ho aneu batent. Al final, hi afegiu un raig més d’oli d’oliva i el formatge en pols.